Advendiootus lindudega, kohustuslikud piparkoogid ikka ka.
Kuigi see
vanemate mullist leidmine osutus unenäoks ( arvatavasti ), käin nüüd öösiti
mitu korda üleval ja kontrollin ükshaaval suure tähelepanuga iga laesrippuvat
jõulukuuli. Oma hämmastuseks märkan mõnes neist iseennast vastu jõllitavat,
siis haugun tema peale, tema haugub vastu ... seda nimetatakse vist isiksuse
lõhestumiseks või kahestumiseks. Haamriga neid purustama ei hakka, sest
intelligentse koerana mõistan tegelikult, et neis kerades ainult mu tühine
varikuju ja Merritit, Jaani nad ka kinni ei hoia. Aga, Anubis andku andeks,
tegelikult igatsen vargsi kolmekuningapäeva kui kõik see tilu ja ilu laest
koristatakse, igaöise kuulikontrolli saan lõpetada ja jaanipäevaootus võib alata.
Perenaise nimel, kes suisa jumaldab jõuluaega, kannatan ära ja igal hommikul tervitan teda vot sellisena.

Pisilindude söömalaud meelitab veel ühte koma teist kohale. Täna näiteks hõikasid lõunastama tulnud MerMeri külalised meile üllatunult: „Kas see asi on igapäevane?“. Merrit tormas lähemale,et aru saada, mis asi on igapäevane ja otse külaliste kõrval aknaklaasi taga terrassil istus rahulikult tuppa jõllitav pisike kull.
„Ikka igapäevane,“ rehmas perenaine käega ning seejärel lendasid ka kaks merikotkast mööda, ikka Lauri suunas.
Homsest kindlasti sageneb pisikeste punakuubede sadu, kes aknast ja uksest sisse trügivad, susse nõuavad ja hääde laste järele pärivad. No sussid on mul igas asendis valmis ja iga sussi kõrvale olen kirjutanud suurte korralike tähtedega: SEE ON VÄGA HEA, KUULEKA JA ILUSA LAPSE HUMMERI SUSS!!1
Kuna pealkirjas sai lubatud piparkooke, siis palun, alljärgnev retsept on Merriti ja Jaani selle aasta lemmikpiparkoogi oma. Panen ta kirja perenaise sõnadega, ikka tema leiutis ju.

Piparkoogid mulle maitsevad. Vähem meeldivam kuid minu jaoks on taina rullimine, tavaliselt jääb ta kinni nii töölauale kui rullile või siis mureneb kujutis vormist plaadile tõstes ära. No olgem ausad, tehtud nad ikka saavad ja tegelikult maitsevad ja näevad välja ka head.
Aga selleks jõuluks avastasin ja pisut kohandasin enda jaoks prantsuspärased piparkoogid. Esimese küpsetise tegin paar tundi pealt taina kokkusegamist valmis ja nüüd peidame teineteise eest kausikest, sest muidu oleks see juba enne hiljaööd puhtaks söödud ja lakutud.
Prantsuspärane piparkook
200g võid
2tl jahvatatud ingverit
2tl jahvatatud kaneeli
2tl jahvatatud nelki
Kahe apelsini ja ühe mandariini õhukeselt riivitud koor
4dl mandlijahu
4dl nisujahu
1tl küpsetuspulbrit
Perenaise nimel, kes suisa jumaldab jõuluaega, kannatan ära ja igal hommikul tervitan teda vot sellisena.
Aga mitte
sellest ei tahtnud ma rääkida, vaid lindudest. Pererahva pisut üle võlli
kasvanud meelelahutus on lindude toitmine: terrassil lebavad mäekõrgused
seemnehunnikud tihastele, vintidele, varblastele, puukoristajatele, leevikestele,
ohakalindudele, punarindadele, pasknääridele – no rohkem nimesid ei tule meelde
ja linnuraamatut tooma ka ei viitsi minna;
kõik paremad palad lihadest (
pekitükid, rasv, kamarad ), mis peaksid minu kaunikujulisse koonukesse maanduma,
taritakse meie poolsaarele ronkadele ja varestele ning seejärel on, kohvitass
käes, kõigil lõbu laialt. Välja arvatud minul, kes peab seda arutuks
raiskamiseks, nende sihvkakottide raha eest saaks minu kasinat toidulauda
rikastada närimiskontide, kuivatatud seakõrvadega, pullimunadega, hirvesüdametega
ja kõige muu heaga, mille üleslugemisega auväärse lugeja silmi säästan.
Paar
positiivset külge kogu jamas siiski on, nimelt meelitavad saareorgiad aina
sagedamini kohale kuninglikke merikotkaid, kelle suursugust raipenokitsemist on
lausa lust jälgida. Mõnikord korraldatakse selline etendus, mille kõrval
looduskanalid kahvatuvad. Kajaka rapsimist näiteks ja paras sellele vastikule
linnule, sest nägin selgesti, kuidas ta kotkast esimesena vihakisaga ründas,
järgmisel hetkel rippus ta juba linnu küüniste vahel, mõne korra õnnestus tal
sealt ennast vette vabastada, aga kotkas sai ta käppelt kätte tagasi ning istus
suurele kivile saagiga lähemalt tutvust tegema. Õnnetuseks lendasid ei tea,
kust, kaks merikotkast veel manu ning läks pisemaks rüseluseks, siis saabusid
kajakad, kes omakorda vaest ohvrit üritasid vabastada. Vahepeal muutus kähmlus
nii tormiliseks, et keegi enam ei saanud aru, kes kellega kakleb ja mille
nimel. Lõpuks sai see minu kotkas oma ausal teel teenitud kauba tagasi, tõusis
lendu ja kadus vasakule, Kalur Lauri manu. Miskipärast olen ma täiesti
veendunud, et kalur armastab merikotkaid veel rohkem kui mina ja toidab neid
peost värskelt püütud lõhemarjaga ning ümber tema on vaiadesse torgatud
hiiglaslikud lõhepead, mida kotkad kalamarjale peale saavad hammustada.Pisilindude söömalaud meelitab veel ühte koma teist kohale. Täna näiteks hõikasid lõunastama tulnud MerMeri külalised meile üllatunult: „Kas see asi on igapäevane?“. Merrit tormas lähemale,et aru saada, mis asi on igapäevane ja otse külaliste kõrval aknaklaasi taga terrassil istus rahulikult tuppa jõllitav pisike kull.
„Ikka igapäevane,“ rehmas perenaine käega ning seejärel lendasid ka kaks merikotkast mööda, ikka Lauri suunas.
Homsest kindlasti sageneb pisikeste punakuubede sadu, kes aknast ja uksest sisse trügivad, susse nõuavad ja hääde laste järele pärivad. No sussid on mul igas asendis valmis ja iga sussi kõrvale olen kirjutanud suurte korralike tähtedega: SEE ON VÄGA HEA, KUULEKA JA ILUSA LAPSE HUMMERI SUSS!!1
Kuna pealkirjas sai lubatud piparkooke, siis palun, alljärgnev retsept on Merriti ja Jaani selle aasta lemmikpiparkoogi oma. Panen ta kirja perenaise sõnadega, ikka tema leiutis ju.

Piparkoogid mulle maitsevad. Vähem meeldivam kuid minu jaoks on taina rullimine, tavaliselt jääb ta kinni nii töölauale kui rullile või siis mureneb kujutis vormist plaadile tõstes ära. No olgem ausad, tehtud nad ikka saavad ja tegelikult maitsevad ja näevad välja ka head.
Aga selleks jõuluks avastasin ja pisut kohandasin enda jaoks prantsuspärased piparkoogid. Esimese küpsetise tegin paar tundi pealt taina kokkusegamist valmis ja nüüd peidame teineteise eest kausikest, sest muidu oleks see juba enne hiljaööd puhtaks söödud ja lakutud.
Prantsuspärane piparkook
1dl
tumedat siirupit
1,5dl
rafineerimata muscovado roosuhkrut ( muidugi võib kasutada tavalist suhkrut )200g võid
2tl jahvatatud ingverit
2tl jahvatatud kaneeli
2tl jahvatatud nelki
Kahe apelsini ja ühe mandariini õhukeselt riivitud koor
4dl mandlijahu
4dl nisujahu
1tl küpsetuspulbrit
Kuumuta
potis siirup, lisa suhkur, lase sel sulada, lisa või ning sulata, lisa
maitseained ning riivitud tsitrusekoored, sega läbi tõsta tulelt ja lase
jahtuda. Vala segu tainanõusse, mõõda hulka mandlijahu, nisujahu ning
küpsetuspulber ja sõtku ühtlaseks või lase köögikombainil töö ära teha. Pole
tarvis heituda kui tainas tundub pisut vedel või rasvane, vormi sellest
toidukile peal kaks umbes kolmesentimeetrijämedust vorstikest, keera kumbki eraldi
kilesse ja pane külmkappi tahenema. Kui küpsetamisega hirmkiire, võid
vorstikese tõsta sügavkülma. Kui tainas kõva, eemalda kile ja lõika
fileerimisnoaga hirmõhukesed liistakud ning aseta need küpetuspaberiga kaetud
ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadisel kuumusel ( pöördõhk ) umbes 10 – 11
minutit. Välja võttes tunduvad küpsisekesed esiti pehmed, kuid jahtudes
muutuvad muredaks ja suisa suussulavaks.
Kommentarer
Skicka en kommentar